Fabrica din Ploiești
Zilnic, de la Ploiești pleacă în toată România brand-urile de bere iubite de români, produse în fabrica Bergenbier S.A, una dintre cele mai moderne unități de producție de bere din țară. Pe lângă tehnologiile moderne folosite în fabricare, îmbuteliere și distribuție, fabrica de la Ploiești este eficientizată și în privința impactului pe care procesul de producție îl are asupra mediului.
Măiestria berarilor români este recunoscută pe plan internațional, iar orașului Ploiești îi mai spunem și „Capitala Europeană a Berii”, deoarece, pe lângă brandurile locale, aici se produc sub licență și beri germane, belgiene sau cehești.
De aici distribuim șase mărci de bere, fiecare produsă după reţetă proprie: Bergenbier, Bergenbier Fără Alcool, Bergenbier Fresh Grapefruit Fără Alcool, Staropramen, Staropramen 0.0%, Staropramen Nefiltrat, Noroc, Beck’s, Stella Artois, Stella Artois 0.0% şi Löwenbräu, dar și mixul de bere fără alcool și suc de fructe Fresh 0.0, cu cele patru specialități – Măr și pară, Zmeură și afine, Lămâie și portocală, respectiv Mango și fructul pasiunii.
Ingrediente pe care le folosim în producerea berii sunt:
Malțul
Malțul oferă berii culoarea și gustul dulce, iar el provine din orz, care este spălat, preparat și apoi uscat, în timpul procesului de producție. Malțul poate să fie ușor, preparat pentru un timp scurt, dar există și unele tipuri de malț mai greu, pregătit la o temperatură mai ridicată și pentru o perioadă mai lungă de timp, cu prăjire suplimentară. Pe lângă malțul din orz, în prepararea berii pot fi folosite și alte cereale (porumb sau secară), pentru a obține culoarea și gustul dorite, dar și fructe sau condimente.
Apa
Cea mai mare parte a berii, aproximativ 90%, este apă. Mai precis, un amestec de apă dură și apă dedurizată, însă preparată în așa fel încât să fie corespunzătoare din punct de vedere microbiologic. Apa dură conține o cantitate mare de calciu, carbonat de calciu și magneziu, care dau berii un gust dur și acidulat, iar apa dedurizată confera berii un gust mai moale și mai puțin amar, din cauza lipsei de minerale.
Drojdia
Drojdia este o ciupercă unicelulară care ajută la fermentația alcoolică. Fermentarea este descompunerea carbohidraților de către microorganisme, pentru a produce energie pentru propriile activități de viață. În timpul procesului, se produc alcool, CO2 și căldură.
Hameiul
Hameiul este o plantă agățătoare, care aparține familiei cânepei și care, în producția berii, este cel mai frecvent întâlnită sub formă de peleți. Ea este folosită în primul rând pentru amăreală, care conferă berii o aromă și un gust plăcut, dar și pentru rășina previne răspândirea bacteriilor dăunătoare. Hameiul servește, totodată, ca un conservant natural și determină producerea spumei de bere.
MĂCINAREASwipe
Producția de bere începe cu măcinarea malțului, într-o moară, după care el este amestecat cu apă, pentru a rezulta plămada.
BRASARESwipe
Plămada este apoi mutată într-un recipient în care este supusă unui proces de încalzire la temperaturi bine controlate, pentru ca amidonul din malț să fie transformat în zaharuri. Astfel, se realizează separarea sau filtrarea lichidului (mustului) de cojile ramase din boabele maltului, cu ajutorul unui echipament prevazut cu un sistem de site fine.
FIERBERESwipe
Producția continuă cu procesul de fierbere, când se adaugă peleții de hamei și se vor elibera aromele și amăreala specifică acestei plante.
FERMENTAREA ȘI MATURAREASwipe
Celulele de drojdie sunt adăugate la mustul răcit, astfel încât să poată începe fermentația alcoolică. La sfârșitul acestei etape, vom obține o primă formă a berii, care va fi apoi trimisă către un tanc în care se realizează limpezirea și armonizarea aromelor.
PASTEURIZAREA ȘI ÎMBUTELIEREASwipe
În această etapă se produce, mai întâi, filtrarea berii, apoi procesul de pasteurizare, într-un aparat dedicat. Iar abia după ce berea este în forma ei finală, se poate îmbutelia în recipiente de sticlă, aluminiu sau PET și se consumă în mod responsabil.